15/10/2013

HR – Upravljanje ljudskim resursima

Abacus® HR
Poslovni procesi koji podržavaju ljudske resurse mogu biti kategorizovani u operativne procese i procese za donošenje odluka. Procesi na operativnom nivou obuhvataju kreiranje i održavanje informacija o zaposlenima, unos informacija i upravljanje poslovnim aplikacijama i proces zapošljavanja. Druge važne aktivnosti na operativnom nivou uključuju izvještavanje državnih institucija, kao i upravljanje performansama.

Rukovodiocima su potrebne konkretne informacije kako bi donosili odgovarajuće odluke i kako bi se efikasno alocirali ljudski resursi. Ovo znači dizajniranje poslovne specifikacije koja omogućava organizaciji da regrutuje ili rezerviše visoko – kvalifikovanog i kvalitetnog radnika. Obuka za zaposlene i profesionalni razvoj je kritičan za održavanje i unarpređivanje poslovnih vještina, održavanje morala i lojalnosti kompaniji.

Planiranje potrebne radne snage, povlači sa sobom zahtjeve koje treba da se ispune i vještine koje moraju da se iskažu.  Prostor između profila aktuelne radne snage i budućeg profila zaposlenih, potrebno je da se analizira, kako bi ovaj željeni profil mogao da se razvije.

Abacus® HRM modul u okviru ERP sistema nudi vezu između HR aplikacije i finansijskog sistema i standardnih procesa.